Bankrekeningnummer: NL69 INGB 0676 1011 94
Postadres: Blauwburgwal 20, 1015 AT Amsterdam
Contact: info@devrijepers.nl
RSIN: 86 56 389 74
KvK-nummer 91386055
Stichting De Vrije Pers is in 2023 opgericht en is in 2024 naar buiten getreden met het doel om de onafhankelijke, diverse pers in Nederland te ondersteunen. Dit beleidsplan 2025-2026 is opgesteld in het voorjaar van 2025 met het doel om iedereen die belangstelling heeft voor het werk van de stichting te informeren over de stand van zaken en de plannen voor de toekomst.
In het beleidsplan voor de jaren 2023-2025 is al aangegeven wat de aanleiding is voor de oprichting en wat het streven van de stichting is. Dat beleidsplan vatten we hier nog kort samen. De Nederlandse mediawereld wordt in de 21ste eeuw meer dan ooit gekenmerkt door (ook grensoverschrijdende) schaalvergroting, mediaconcentratie, verregaande overheidsbemoeienis en interventies van internationale internetbedrijven.
Mediaconcentratie
Zo worden vrijwel alle Nederlandse dag- en weekbladen uitgegeven door slechts twee (Belgische) bedrijven die ook redactioneel nauw samenwerken. De elektronische mediamarkt wordt enerzijds gedomineerd door de volledig door de overheid gefinancierde NPO en anderzijds door twee commerciële groepen (Talpa, RTL) waarbij aangetekend dat RTL (nu nog met Duitse eigenaar) wordt overgenomen door het Belgische DPG dat ook al een dominante positie heeft in de dagbladwereld. De (eveneens Belgische) concurrent Mediahuis werkt op haar beurt via De Telegraaf redactioneel samen met Talpa.
Niet alleen kritische waarnemers, maar ook consumenten klagen over de eenvormigheid van het media-aanbod. Onze stichting wil daarom media, auteurs, producenten en andere betrokkenen ondersteunen die (vooral journalistieke) content produceren die van toegevoegde waarde is in het (Nederlandse) medialandschap. Daarbij gaat het met name om actoren die geen onderdeel uitmaken van marktdominante bedrijven of overheidsorganisaties en evenmin subsidies ontvangen.
Wat doen we?
De Stichting tracht door het steunen van diverse journalistieke projecten haar doel te bereiken. In 2025 gaat het daarbij onder andere om journalistiek onderzoek op de volgende terreinen:
– Wat leren we van de overheidsmaatregelen naar aanleiding van de Corona-pandemie 2020-2022? Een serie kritische artikelen en interviews over het overheidsbeleid in het zicht van de parlementaire enquête.
– Nederland bewapent zich. Maar waarmee? En waarom? Journalistiek onderzoek naar de snel groeiende defensie-industrie en het aandeel van Nederland in de (Europese) Navo-bewapening.
– De gestage islamisering van Nederland lijkt een nieuwe impuls te krijgen onder invloed van de maatschappelijke opwinding over het Israëlische optreden tegen Hamas. Het is typisch een thema dat zogeheten ‘mainstream-media’ lijken te mijden.
– Ontketend Nederland 1966-2026. Een journalistieke helicopterview op de heftige dynamiek in de Nederlandse maatschappij van de laatste 60 jaar.
– Schaduwpolitiek. Een uitvoerige inventarisatie van het heimelijk inzetten van overheidsgeld met het doel het democratisch besluitvormingsproces te beïnvloeden.
– Crisis, wat crisis? Hoe kon er in welvarend Nederland zo’n tekort aan woningen ontstaan?
– Video, podcast. Video en podcast vormen anno 2025-2026 een onmisbaar onderdeel van het aanbod van media die geen onderdeel zijn van een groter concern of een overheidsdienst, maar zijn op zichzelf niet altijd rendabel te maken. De stichting rekent het daarom tot haar taak om dit instrumentarium in voorkomende gevallen (mede) mogelijk te maken voor onafhankelijke, vrije media
Gemeenschappelijke noemer bij de (journalistieke) projecten die de stichting wil ondersteunen is het belang van de vrije burger in een (nationale, internationale) omgeving waar het optimaal functioneren van de democratie steeds minder vanzelfsprekend is.
Naast deze journalistieke projecten wil de stichting ook verder pogingen in het werk stellen om de positie van de onafhankelijke, diverse, vrije pers te versterken. Zo ondersteunt de stichting een initiatief om een branchevereniging op te richten voor media die niet leunen op overheidsgeld of deel uitmaken van het grootbedrijf.
Bij dat alles werkt de stichting onder meer maar niet exclusief samen met het internetmagazine Wynia’s Week en de daaraan gelieerde Uitgeverij Blauwburgwal. Wynia’s Week geeft ook aandacht aan de fundraising door de stichting. Uitgeverij Blauwburgwal publiceert in een aantal gevallen het resultaat van projecten die door de Stichting zijn gesteund.
Fundraising
De Stichting wil fondsen (donaties van particulieren en anderen, legaten, steun van sympathiserende organisaties en dergelijke) verwerven om haar doelstelling te verwezenlijken.
De Stichting beoogt een prudente bedrijfsvoering, maar is er niet op uit daartoe buitenproportionele financiële buffers te ontwikkelen. Mochten er toch substantiële reserves ontstaan, dan wordt in het eerstvolgende (openbare) meerjarenbeleidsplan een besteding gepland.
Onze stichting is jong, maar in de groei. In 2025 hoopt de stichting 25.000 euro uit te kunnen geven aan bovenstaande projecten en een tijdelijke buffer van 20.000 euro aan te kunnen houden die begin 2026 tot besteding kan komen.
We danken onze donateurs, sponsors en andere supporters, groot en klein. Ten overvloede: onze stichting is door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en u kunt uw giften en legaten zodoende doorgaans aftrekken van de belasting.
Bestuur
Het bestuur van de Stichting bestaat sinds de oprichting uit drie personen en wordt in 2025 zo mogelijk uitgebreid.
Syp Wynia – voorzitter
Wouter Roorda – secretaris/penningmeester
Marita Lugtenberg – bestuurslid
De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Uitsluitend ten behoeve van de stichting gemaakte onkosten worden vergoed.
Elders op deze website treft u de financiële verantwoording aan bestaande uit de balans, de staat van baten en lasten en een toelichting over het boekjaar 2024.